Article header

Blaasgruis en blaasontsteking bij de hond

Blaasontsteking wordt bij de hond, in tegenstelling tot de kat, vaak veroorzaakt door bacteriën. Dit maakt dat blaasontsteking bij de hond een iets makkelijker benaderbare ziekte is dan bij de kat, waarbij blaasontsteking ook voor kan komen zonder duidelijke oorzaak.

Blaasontstekingen bij de hond worden in de meeste gevallen door deze problemen veroorzaakt:

  • Bacteriële infectie: vooral teven zijn hier gevoelig voor, omdat zij een kortere en wijdere urinebuis hebben. De bacterie “stijgt op” door de urinebuis richting de blaas. Het gaat meestal om een E. coli bacterie uit de ontlasting
  • Blaasstenen en blaasgruis
  • Poliepen en tumoren in de blaas

Problemen bij het plassen

Veel kleine beetjes plassen, bloed bij de urine en soms in huis plassen kunnen allemaal wijzen op een blaasontsteking. Soms wil de hond ook meer drinken. Om te bepalen of er bacteriën in de blaas zitten wordt het liefst steriel urine afgenomen en op kweek gezet. Dit wordt met een naaldje onder echobegeleiding gedaan. Schone urine afnemen met een slangetje door de urinebuis kan ook, wanneer echobegeleiding niet mogelijk is. De therapie voor een bacteriële blaasontsteking is een antibioticum waarvoor de bacterie gevoelig is en die goed werkzaam is in het milieu van de blaas. Ook kan er pijnstilling worden voorgeschreven.

Blaasgruis en blaasstenen

Blaasgruis en blaasstenen veroorzaken kleine beschadigingen aan de blaas waardoor er een ontsteking in stand wordt gehouden. Ook kunnen steentjes de overgang van blaas naar urinebuis blokkeren. Blaasstenen beginnen als kristallen. Kristallen ontstaan onder invloed van de zuurtegraad van de urine. Wanneer de zuurtegraad omhoog gaat, kunnen bepaalde mineralen kristalliseren en aan elkaar binden. Magnesium en fosfaat zijn de mineralen die in de blaas struvietkristallen vormen. Magnesium en fosfaat worden opgenomen met de voeding en ook de zuurtegraad van de urine wordt door de voeding bepaald. Onder de microscoop zijn in de urine kristallen en bloed te zien. Als kristallen in grote getale aanwezig zijn kunnen ze samen gaan klonteren en kunnen er nog meer mineralen op neerslaan. Zo wordt een steen steeds groter. Er zijn verschillende manieren om blaasgruis en blaasstenen tegen te gaan. Om de zuurtegraad van de urine te laten dalen en het gehalte magnesium en fosfaat in de urine te verminderen is er speciaal dieetvoer ontwikkeld. Dit voer is zeer effectief in de preventie van kristalvorming. Eventueel kan dit gecombineerd worden met een antibioticakuur en pijnstilling. De blaas kan ook gespoeld worden via de urinebuis, kleine steentjes kunnen zo naar buiten gespoeld worden. Grote stenen moeten operatief verwijderd worden.

Nu besteld is morgen in huis!