Article header

Beroepsallergie

Is het mogelijk allergisch te worden voor uw werk? Ja, dat kan; dit heet beroepsallergie en het komt vaker voor dan u wellicht denkt. Beroepsallergie lijkt de veroorzaker te zijn van ongeveer 5 tot 15 procent van alle nieuwe gevallen van astma. Er zijn beroepen waarbij het risico op het krijgen van een beroepsallergie verhoogd is.

Wat is beroepsallergie?

text image

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft een atopische constitutie. Dit betekent dat ze een erfelijke aanleg hebben voor het krijgen van een allergie. Bij een allergie reageert het lichaam overgevoelig op bepaalde stoffen en prikkels uit de omgeving. Een beroepsallergie is een allergische reactie op een stof, waarmee men in zijn of haar beroep vaak in aanraking komt. Bij beroepsallergie ontstaat de aandoening door het werk of verergeren de arbeidsomstandigheden een reeds bestaande allergie.

Voorbeelden van beroepen

Bij sommige beroepen is de blootstelling aan bepaalde allergenen verhoogd. Mensen die er aanleg voor hebben, kunnen hierdoor allergische klachten ontwikkelen. Bekende voorbeelden zijn: bakkers (meel), tuinders (stuifmeel en andere eiwitten van plantaardige oorsprong), timmermannen (bepaalde houtsoorten), kappers (haarlak, permanent- of haarkleuringsvloeistoffen), dierenverzorgers, pluimveesector (eiwitten van dierlijke oorsprong), wasmiddelindustrie (enzymen), gezondheidszorg (latex) en genotsmiddelenindustrie (theestof, tabaksstof).

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft een aanleg voor het krijgen van een allergie.

Symptomen

Bij een beroepsallergie gaat het vaak om een contact- of inhalatieallergie. De overdreven afweerreactie die volgt na het contact met het allergeen, kan problemen opleveren aan de ogen, neus, huid en/of longen. De klachten nemen af tijdens vrije dagen en treden weer op na werkhervatting. De klachten kunnen bij steeds terugkerende blootstelling blijven bestaan, ook wanneer de blootstelling wordt vermeden.

De volgende klachten kunnen optreden:

 

Allergische conjunctivitis door het werk gaat vaak gepaard met allergische rhinitis. Beide aandoeningen zijn een uiting van een zogenaamde ‘vroege’ allergische reactie. Astma kan optreden nadat men een bepaalde tijd blootgesteld is geweest aan een stof waartegen men een allergie ontwikkelt. Deze tijd kan variëren van enkele weken tot meerdere jaren. Beroepsallergie lijkt de veroorzaker te zijn van ongeveer 5 tot 15 procent van alle nieuwe gevallen van astma.

  • jeukende, branderige ogen, waterige afscheiding en roodheid (allergische conjunctivitis);
  • loopneus, niezen en verstopte neus (allergische rhinitis);
  • eczeem op de plaats waar het allergeen met de huid in contact komt, soms kan de huid in de omgeving mee reageren;
  • astma.

Beroepsgerelateerde klachten?

Wanneer u vermoedt dat u last heeft van beroepsgerelateerde allergische klachten, kunt u het beste contact opnemen met uw bedrijfsarts of huisarts. Deze kan onderzoeken doen, de diagnose stellen en eventueel een werkplekbeoordeling laten uitvoeren. Wellicht is het mogelijk de blootstelling aan het allergeen te verkleinen of te voorkomen met bepaalde maatregelen. Hierbij kunt u denken aan mondmaskers, handschoenen en/of luchtfilters.

Hebt u een latexallergie en werkt u in de gezondheidszorg? Kies dan voor handschoenen zonder Latex.

Voorkom of verklein blootstelling aan het allergeen met mondmaskers, handschoenen en/of luchtfilters.

In ons assortiment vindt u producten speciaal bij allergie.