Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Een condoom is in de eerste plaats een anticonceptivum. Het is bedoeld om zwangerschap te voorkomen doordat het sperma opvangt dat tijdens de geslachtsgemeenschap vrijkomt. Daarnaast beschermen condooms ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel SOA’s of geslachtsziekten genoemd, zoals chlamydia, gonorroe en hiv. Condooms kunnen ook gebruikt worden om de geslachtsgemeenschap langer te laten duren.
Het meest gangbare materiaal waarvan condooms worden gemaakt is latex. Latex is een natuurrubber waarin ook veel eiwitten zitten. Deze eiwitten kunnen als allergeen werken en bij ongeveer één op de 50 mensen een (huid)allergie veroorzaken. Als alternatief, voor mensen met een latex-allergie, worden er ook condooms van synthetische kunststoffen gemaakt, zoals polyisopreen of polyurethaan. Schapendarmen waarvan van oudsher wel condooms werden gemaakt, worden daar tegenwoordig niet meer voor gebruikt.
De meeste condooms bevatten ook een glijmiddel. Meestal is dit een glijmiddel op waterbasis, omdat dit de minste irritatie geeft en de kwaliteit van het condoom niet aantast. Vaak wordt gedacht dat het glijmiddel ook een zaaddodende werking heeft. Dat is echter niet het geval. Condoomfabrikanten gebruiken het ingrediënt dat verantwoordelijk is voor de zaaddodende werking niet meer, omdat het vaak allergische reacties geeft.
Pretcondooms met fantasievormen hebben meestal geen kwaliteitskeurmerk
Om een condoom te laten doen waarvoor het bedoeld is, het voorkomen van ongewenste zwangerschap, moet de kwaliteit goed zijn en goed getest worden. Om te controleren of een condoom niet lekt en sterk genoeg is, worden steekproefsgewijs condooms gevuld met water of gekeken hoeveel lucht erin geblazen kan worden voordat het barst. Een standaard condoom moet minimaal 18 liter lucht kunnen bevatten. Omdat condooms als medisch hulpmiddel op de markt worden gebracht moeten ze een CE-markering krijgen, dat garandeert dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook gekleurde condooms en condooms met een smaakje hebben een CE-markering. Zogenaamde pretcondooms met fantasievormen hebben deze CE-markering niet.
Omdat de kwaliteit van condooms achteruit gaat als ze ouder worden, is de verpakking voorzien van een houdbaarheidsdatum. Let goed op deze houdbaarheidsdatum. Wanneer deze verstreken is, kan bijvoorbeeld het glijmiddel deels zijn verdampt. Ook zijn de sterkte en elasticiteit van het condoom niet meer gegarandeerd. Condooms die voldoen aan de standaardkwaliteit zijn minder geschikt voor anale seks. Hiervoor is een sterker condoom nodig. Ook bij orale seks kan de kwaliteit van het condoom achteruit gaan door beschadigingen door de tanden. Daarom wordt aangeraden om een nieuw condoom te gebruiken wanneer u na orale seks nog geslachtsgemeenschap wilt hebben. Tenslotte is het belangrijk om te weten dat een standaardcondoom getest is bij gebruik gedurende 15 tot 30 minuten.
Wanneer een condoom op de juiste manier wordt gebruikt, is het een goed voorbehoedsmiddel. Ongeveer 98% van de vrouwen wordt niet zwanger bij correct gebruik van condooms gedurende 1 jaar. Maar in de praktijk ligt het percentage ongewenste zwangerschappen helaas hoger. Dat komt door fouten die gemaakt worden bij het omdoen van het condoom en onjuiste keuze van het product.
Omdat er veel verschillende mensen zijn en veel verschillende manieren om seks te hebben, zijn er door de condoomfabrikanten talloze variaties ontwikkeld.
Een bekend nadeel van condooms is het verminderde gevoel. Veel mannen voelen zelfs helemaal niets meer met een condoom. Met name besneden mannen ervaren dit probleem omdat hun eikel minder gevoelig is dan die van een onbesneden man. Het kan helpen om dunnere condooms te gebruiken.
Een verminderd gevoel kan soms een voordeel zijn. Veel jongens en jonge mannen hebben een probleem met te snel klaarkomen, ook wel ejaculatio praecox genoemd. Speciaal hiervoor zijn condooms beschikbaar die het orgasme helpen uitstellen. Hierin zit in het glijmiddel een stof die een licht verdovende werking op de penis en met name op de eikel heeft. Dit helpt bij het uitstellen van de zaadlozing.
Veel condoomfabrikanten maken condooms in één maat. Vanwege de elasticiteit van het materiaal zal deze maat voor de meeste mannen geschikt zijn. Verliest u het condoom of zit het niet comfortabel, dan kan het zijn dat u een grotere of kleinere maat moet hebben. Om de maat te bepalen, meet u de omtrek van de penis in erectie ongeveer twee centimeter vanaf de basis. Bij een omtrek van meer dan 135 millimeter kan het soms lastig blijken het standaardcondoom helemaal tot aan de basis af te rollen. Een wijder condoom kan dan comfortabeler zijn. Wanneer uw omtrek kleiner is dan 110 millimeter en het condoom vaak dreigt af te schuiven, kan een smaller condoom uitkomst bieden.
Het condoom is het enige anticonceptivum dat ook een goede bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen biedt. Vaak worden condooms daarom gebruikt in combinatie met de anticonceptiepil. Deze methode, die wel Double Dutch wordt genoemd, wordt met name aangeraden bij wisselende seksuele contacten en bij relaties in een pril stadium. Jaarlijks zijn er circa 300.000 consulten bij huisartsen en soa-centra vanwege het vermoeden van een soa. Voldoende reden dus voor extra bescherming wanneer u uw bedpartner (nog) niet zo goed kent.
Double Dutch is het gebruik van de pil én een condoom