Article header

Acute oorontsteking bij baby's en kinderen

Oorpijn is een zeer vervelende kwaal, die vaak voorkomt bij baby’s en kinderen. Kinderen tot een jaar of vijf zijn extra gevoelig voor een acute ontsteking van het middenoor. Wat is een middenoorontsteking eigenlijk en wat zijn de symptomen?

Wat is een middenoorontsteking?

Bij een middenoorontsteking is het oor ontstoken achter het trommelvlies (het middenoor). Vaak begint de ontsteking met een gewone verkoudheid. Hierbij kan de buis van Eustachius dicht gaan zitten. Virussen, soms ook bacteriën, raken dan als het ware gevangen in het middenoor. Hierdoor stijgt de druk in het oor wat er weer voor zorgt dat het trommelvlies bol gaat staan. Dit doet pijn.

Loopoor

text image

Soms ontstaat door de druk een scheurtje in het trommelvlies waardoor ontstekingsvocht naar buiten komt, dit wordt een loopoor genoemd. Hier kan wat bloed bij zitten, maar dit kan geen kwaad. De pijn is dan vaak meteen weg. Het scheurtje gaat meestal vanzelf weer dicht. Neem contact op met uw huisarts als de middenoorontsteking begint met een loopoor of als uw kind langer dan een week een loopoor heeft.

Tips bij een middenoorontsteking

  • Bij een loopoor wordt zwemmen met het hoofd onder water afgeraden.
  • Ook bij een “droge” trommelvliesperforatie is het beter niet te zwemmen. Uw kind kan duizelig worden wanneer er water in het middenoor terecht komt.
  • Douchen is geen probleem; de kans dat dan water in het middenoor terecht komt is minimaal.

De pus dat uit een loopoor komt is, net als snot bij verkoudheid, besmettelijk. Maar contact met het pus kan enkel tot een verkoudheid leiden en niet tot een middenoorontsteking.

Symptomen

De meest voorkomende klachten van een middenoorontsteking zijn oorpijn, koorts en een algeheel ziek gevoel. Jonge kinderen kunnen klagen over buikpijn, diarree hebben of braken. Baby’s drinken niet goed, zijn ’s nachts onrustig of zijn prikkelbaar. Kenmerkend is dat ze vaak over het pijnlijke oor wrijven. Soms geeft een middenoorontsteking helemaal geen klachten.

Medicijnen bij een middenoorontsteking

  • Paracetamol: Een middenoorontsteking kan behoorlijk pijn doen. U kunt uw kindje paracetamol geven. Zorg ervoor dat u niet te laag doseert en wacht niet tot de pijn terugkomt, maar geef op tijd de volgende dosis. Zo voorkomt u dat uw kindje onnodig pijn heeft. Lees voor de juiste dosering en gebruik de bijsluiter goed door.
  • Neusdruppels: Neusspray of neusdruppels met fysiologisch zout hebben geen zin in dit geval. Van neusspray of neusdruppels met xylometazoline is geen bewijs dat het helpt bij middenoorontsteking. Omdat er wel bijwerkingen kunnen optreden, bevelen artsen het niet meer aan bij middenoorontsteking.
  • Antibiotica: Antibiotica zijn zelden nodig bij een middenoorontsteking.

Beloop

Bij een acute middenoorontsteking zijn de ergste klachten vaak vanzelf voorbij na een dag of drie. Bij jonge kinderen kan dit iets langer duren. Eventueel achterblijvend vocht in het middenoor kan geen kwaad en verdwijnt meestal vanzelf in een paar weken. Wel kan het gehoor dan wat minder zijn. Toch is het in sommige gevallen verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Bijvoorbeeld wanneer uw kind ernstig ziek is, zieker wordt of jonger is dan 2 jaar en aan beide oren een middenoorontsteking heeft.

Neem contact op met de huisarts als uw kind zich na drie dagen nog niet beter voelt. Bij baby’s onder de zes maanden wordt aangeraden meteen contact op te nemen.