Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Clobetasol behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Wanneer het op de slijmvliezen wordt gebruikt, helpt het ontstekingen te verminderen, verlicht het jeuk en vermindert het zwelling.
Bijnierschorshormonen die op de huid of slijmvliezen worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Clobetasol behoort tot de sterk werkzame bijnierschorshormonen.
Artsen schrijven clobetasol in de mond voor bij lichen planus in de mond.
Bij lichen planus zitten er ontstekingen in de huid of de slijmvliezen. Slijmvlies is huid met een dun laagje slijm.
Lichen planus op de slijmvliezen van de mond
Op de slijmvliezen van de mond is lichen planus te herkennen aan kleine witte of lichtgrijze streepjes aan de binnenkant van de wangen, op uw tandvlees, lippen of tong. Uw tandvlees kan pijn doen en snel bloeden. Soms is het slijmvlies rood en zitten er zweertjes.
De klachten zijn niet steeds aanwezig, maar komen in periodes voor. Lichen planus op de slijmvliezen gaat meestal niet over.
Bij lichen planus in de mond is er een iets grotere kans op mondkanker. Ga daarom minimaal 1 keer per jaar op controle bij uw arts of tandarts.
Oorzaak
Hoe de ontsteking ontstaat bij lichen planus is niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn er verschillende oorzaken.
Misschien maakt het lichaam antistoffen tegen eigen lichaamscellen. Uw eigen afweer valt dan gezonde cellen aan in uw huid of slijmvliezen. Mensen krijgen soms lichen planus door het gebruik van sommige medicijnen, erfelijke aanleg of na infecties met virussen. Ook door stress kan lichen planus erger worden. En soms blijken amalgaamvullingen in het gebit lichen planus in de mond te veroorzaken. Of door bijvoorbeeld een allergie voor tandpasta.
Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk. Dan is behandeling niet nodig. Bij lichen planus in de mond helpt het soms om sterk gekruid eten, citrusfruit en knapperig eten zoals chips of toast te vermijden.
Bij pijn en een branderig gevoel door lichen planus schrijft de arts meestal een bijnierschorshormoon (corticosteroïd) voor. Zoals clobetasol mondspoeling of mondpasta.
Werking
Clobetasol remt ontstekingen. Hierdoor worden ook de pijn, jeuk en zwellingen minder. Dit medicijn geneest de lichen planus niet. U merkt na een paar dagen dat het medicijn werkt.
Andere infecties in de mond.
Dit medicijn vermindert de weerstand in uw mond, hierdoor is het mogelijk dat u ongemerkt een infectie in uw mond oploopt, zoals candida-infecties (spruw) of koortslip (herpesvirus-infectie). De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op door het gebruik van dit middel. De infectie kan zich daardoor ongemerkt uitbreiden.
Overgevoeligheid voor clobetasol of een van de hulpstoffen.
Dit merkt u aan het erger worden van de ziekte of doordat de ziekte niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen.
U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijk zijn en overgeven.
Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts.
Bij gebruik langer dan een paar weken:
Dunner worden van het slijmvlies in de mond.
Hierdoor kan het slijmvlies eerder beschadigen.
Bij gebruik van veel mondspoeling kan te veel clobetasol in het bloed komen. Hierdoor kunnen er bijwerkingen in de rest van het lichaam optreden, zoals een voller gezicht en mannelijke haargroei. Neem contact op met uw arts als u deze bijwerkingen opmerkt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Mondspoeling
Mondpasta
Wanneer?
In het begin gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag. Verdeel dit zo goed mogelijk over de dag, bijvoorbeeld ’s ochtends, ‘s middags en ’s avonds.
Als de plekken minder worden, gebruikt u het nog 1 keer per dag voor het slapen gaan.
Hoelang?
Een behandeling duurt meestal meerdere weken. Worden de klachten na een paar dagen niet minder, of worden ze zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts.
Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Gebruik nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.
Ja, u heeft een recept nodig.
Clobetasol is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is in mondspoeling op recept te krijgenals het merkloze clobetasol mondspoeling FNA en clobetasol mondpasta.
Het is ook te krijgen in crème, zalf, lotion, schuim en shampoo. Zie hiervoor de tekst clobetasol op de huid. Deze tekst gaat alleen over de mondspoeling.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.