Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Aluminiumacetotartraat oplossing is een zure oplossing, die de jeuk stilt en de huid indroogt.
Artsen schrijven het voor bij vochtig eczeem, zoals bij eczeem met blaasjes aan handen of voeten ('vesiculeus' eczeem).
Verschijnselen
De huid kan door allerlei oorzaken ontsteken, zoals door een allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen. Maar vaak is er geen duidelijke oorzaak voor eczeem.
Eczeem jeukt vaak, waardoor u de neiging heeft te krabben en de huid nog meer beschadigt.
Het eczeem kan droog zijn; de huid is dan rood, gezwollen, schilferig en stug. Er kan ook sprake zijn van ‘vochtig’ of ‘nattend’ eczeem. Dan is de rode ontstoken huid vochtig. Ook kunnen er kleine of grotere blaasjes zijn, bijvoorbeeld in de handpalmen of onder de voetzolen (‘blaasjeseczeem’ of ‘vesiculeus’ eczeem). De blaasjes zijn gevuld met vocht. Omdat de huid hier dikker is, kunnen de blaasjes heel groot worden en eruit zien als grote blaren.
Behandeling
U kunt een nattend eczeem droog maken door omslagen of vochtig verband met aluminiumacetotartraat oplossing op de plekken te leggen en dit regelmatig te wisselen. Bij blaasjes op de handen kunt u deze oplossing ook als handenbadje gebruiken.
Als het eczeem niet meer nat is, kunt u het eczeem behandelen met vette crème en eventueel een preparaat met een bijnierschorshormoon, zoals hydrocortison of triamcinolon.
Werking
Aluminiumacetotartraat-oplossing heeft een jeukstillende, verkoelende en indrogende werking bij nattend eczeem. De vochtige huid droogt hierdoor in en herstelt, ook de jeuk neemt af.
Irritatie van de huid
Als dit aanhoudt, raadpleeg dan uw arts.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Wanneer?
Meestal gebruikt u deze oplossing tweemaal per dag. Kies hiervoor twee momenten dat het u goed uitkomt, bijvoorbeeld 's ochtends na het opstaan en 's avonds voor het naar bed gaan.
Hoe lang?
Meestal moet u deze oplossing gebruiken tot het eczeem is ingedroogd. U ziet dan geen vochtige blaasjes of een nattende huid meer. Dit is meestal het geval na enkele dagen tot een week gebruik.
Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.
U kunt in een keer stoppen met dit medicijn.
Aluminiumacetotartraat is al sinds vele tientallen jaren internationaal op de markt. In oplossing is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Aluminiumacetotartraat oplossing FNA.
Aluminiumacetotartraat is ook verkrijgbaar voor toediening in het oor. Deze tekst gaat alleen over toediening op de huid.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.