Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
De combinatie van alginezuur met zuurbindende carbonaten, zoals calciumcarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat neutraliseert de maaginhoud en beschermt de maagwand.
De combinatie wordt gebruikt bij maagklachten.
Er zijn verschillende soorten maagklachten. Het meest komen voor brandend maagzuur, refluxklachten, en misselijkheid of een opgeblazen gevoel.
Brandend maagzuur of zuurbranden
Brandend maagzuur of zuurbranden merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of bij wondjes op het maagslijmvlies, kunt u last krijgen van dit zuur.
Refluxklachten
Bij refluxklachten sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm komt. Vooral als u ligt of voorover buigt. De slokdarm kan dan geïrriteerd raken. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.
Misselijkheid en een opgeblazen gevoel
Maagpijn met misselijkheid en een opgeblazen gevoel wordt ook wel dyspepsie genoemd. Hierbij kunt u last hebben van: zuurbranden, pijn in de bovenbuik, misselijkheid, een opgeblazen gevoel en snelle verzadiging bij het eten. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen, meestal gaat het om een combinatie van factoren. Eetgewoonten (te veel, te vet, te snel), overmatig gebruik van koffie, alcohol of sigaretten en stress kunnen een rol spelen.
Behandeling
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Ook medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.
Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt, zoals dit medicijn.
Werking
Zuurbindende carbonaten binden het zuur in de maag. Hierdoor neemt het teveel aan maagzuur af. Daarbij worden ze omgezet in koolzuurgas (prik). Dit vormt een schuimlaag op het maagzuur.
Alginezuur blijft drijven op deze schuimlaag en vormt zo een beschermende laag boven in de maag, bij de uitmonding van de slokdarm.
De pijn vermindert binnen een kwartier. De werking houdt 4 uur aan.
Zure oprispingen (boeren), opgeblazen gevoel en winderigheid, door gasvorming in de maag.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree of juist verstopping.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, opgezwollen lippen, tong of gezicht, benauwdheid of flauwvallen.
Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor alginezuur met zuurbindende carbonaten. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Nierstenen. Raadpleeg uw arts bij hevige pijn in de rug (nierkoliek).
U heeft kans op nierstenen als u dit medicijn gedurende een aantal weken (bijna) dagelijks gebruikt. Gebruik het daarom alleen af en toe. Gebruik het niet als u al last heeft van nierstenen.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Zuig de tabletten op, of kauw ze goed fijn, voor u ze doorslikt. Voor een goede zuurbindende werking moet het medicijn namelijk fijn verdeeld zijn.
Wanneer?
Als u ook andere medicijnen gebruikt, let dan op eventuele wisselwerkingen. Vaak moet u een paar uur aanhouden tussen inname van dit medicijn en het andere medicijn. Onder het kopje Mag ik alginezuur met zuurbindende carbonaten gebruiken met andere medicijnen? leest u bij welke medicijnen dit belangrijk is.
Hoelang?
U mag dit medicijn niet langer dan 2 weken achter elkaar gebruiken. Raadpleeg uw arts als u binnen 2 weken geen verbetering merkt of als de maagklachten juist erger worden.
De vergeten dosis kunt u alsnog innemen, tenzij het alweer bijna tijd is om te eten. Neem het dan na het eten. Gebruik dit middel niet vaker dan eens in de 2 uur.
autorijden?
Dit medicijn vermindert de rijvaardigheid niet.
alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.
alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.
In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
Dit medicijn bindt behalve maagzuur ook veel medicijnen. De werking van deze middelen neemt dan af. Gebruik deze medicijnen daarom alleen ruim vóór of na het maagzuurbindende medicijn. Per medicijn vindt u welke tijdsperiode veilig is.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
Uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk stoppen met dit medicijn. Of misschien kan uw arts één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de baby.
U kunt op ieder moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Nee, u heeft geen recept nodig.
De combinatie van alginezuur met zuurbindende carbonaten, zoals calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat is sinds 1973 op de markt.
Het is in kauwtabletten zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Gaviscon, Gaviscon Duo en Rennie Duo.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.