Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los. Het weekt ook het bovenste laagje van de nagel los.
De producten met salicylzuur verschillen in sterkte tussen de 1% en 40%. Bij verschillende toepassingen worden verschillende sterktes gebruikt. Salicylzuur in hoge sterkte (20-40%) is te gebruiken bij wratten, likdoorns, eeltknobbels en schimmelnagels.
Verschijnselen
Wratten zijn kleine vergroeiingen van de huid, die ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn meestal huidkleurige bobbels met een doorsnede van een millimeter tot een centimeter. Ze hebben meestal een ruw oppervlak en komen vooral voor op de handen, voetzolen, knieën, en in het gezicht.
Door aanraking kunt u anderen besmetten. Wratten komen het meest voor bij kinderen. Bij volwassenen komen wratten minder voor, omdat ze immuun zijn geworden voor het virus dat de wratten veroorzaakt.
Behandeling
Wratten zijn onschuldig en meestal verdwijnen ze binnen twee jaar vanzelf. Zitten ze echter op een vervelende of opvallende plek, dan kunt u ze behandelen met een zalf of aanstipvloeistof met salicylzuur. Als ze daarmee niet weggaan, kan uw arts ze verwijderen met vloeibare stikstof. Raadpleeg uw huisarts als u van een wrat af wilt die zich op een vochtige plek bevindt, zoals in de mondhoeken, bij schaamlippen, penis of anus.
Werking
Salicylzuur in een hoge sterkte (20-40%) verweekt de eeltlaag, zodat deze makkelijker te verwijderen is.
Verschijnselen
Eelt beschermt de huid tegen schuren en grote druk. Door slecht passende of te strak zittende schoenen, of door een verkeerde stand van de voeten, kan te veel eelt ontstaan. Dit kan uitgroeien tot eeltknobbels als er extra druk op de huid ontstaat.
Likdoorns of eksterogen zijn eeltknobbels op de voet, vaak onder de voetzool en bovenop of tussen de tenen. De schoen drukt de eeltknobbel in de huid en dit is pijnlijk, vooral bij lopen.
Raadpleeg uw arts als de eeltknobbels of likdoorns rood of extra pijnlijk worden. Het kan zijn dat u dan een ontsteking heeft.
Behandeling
Vaak verminderen de klachten als u zorgt voor goed zittende schoenen die niet knellen.
Op een likdoorn kunt u ook een likdoornring plakken, die de druk op de likdoorn vermindert.
Om een likdoorn of eeltknobbel te verwijderen, kunt u deze insmeren met een zalf met salicylzuur of beplakken met een speciale likdoornpleister met salicylzuur.
Salicylzuur maakt eeltknobbels en likdoorns zachter, zodat u ze na een aantal dagen kunt afkrabben of voorzichtig kunt afschuren met een eeltvijl.
Als de likdoorn erg pijnlijk is, lastig is te verwijderen of niet overgaat kan uw arts de likdoorn wegsnijden. Soms schrijft uw arts voor deze ingreep ook eerst salicylzuur voor.
Werking
Salicylzuur in een hoge sterkte (20-40%) verweekt de eeltlaag of likdoorn, waardoor deze makkelijker is te verwijderen.
Verschijnselen
Schimmelnagels zijn dikke, geelwitte brokkelige nagels. Ze worden ook wel kalknagels genoemd.
Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Op beschadigde nagels, bijvoorbeeld door knellende schoenen of door sporten, kunnen deze schimmels gaan groeien en zo de nagel besmetten. Mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld bij gebruik van chemotherapie of medicijnen tegen hiv en aids, krijgen sneller schimmelnagels.
Behandeling
Een schimmelnagel geeft in het algemeen geen klachten. Een behandeling is daarom meestal niet nodig.
Als u er toch last van heeft, of als de nagel erg opvalt, kan uw arts besluiten toch iets aan de schimmelnagel te doen. Medicijnen om op de nagel aan te brengen, zoals een zalf met salicylzuur of speciale nagellak tegen schimmelnagels, werken onvoldoende. Daarom zal uw arts u een anti-schimmelmedicijn om in te nemen voorschrijven, zoals itraconazol of terbinafine.
Soms krijgt u daarbij een zalf met salicylzuur om op de nagel aan te brengen. Ook kan de arts een zalf met salicylzuur adviseren om te zorgen dat de nagel minder dik wordt.
Werking
Salicylzuur verweekt de nagel, waardoor u de bovenste laag van de aangetaste nagel makkelijker kunt afschaven of afvijlen.
Jeuk, prikkeling of branderigheid enkele minuten na aanbrengen.
Meestal gaat dit binnen enkele uren over. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.
De gezonde huid kan beschadigen als het medicijn er op komt. Heeft u makkelijk last van wondjes die snel ontsteken of slecht genezen, zoals bij diabetes of bij een slechte doorbloeding? Raadpleeg dan altijd voor gebruik van salicylzuur een arts.
Bescherm daarom de gezonde huid, door rond de wrat of likdoorn een beetje vette zalf te smeren of een likdoornring aan te brengen.
Droge huid of een trekkerig gevoel op de aangedane plek. Vooral wratten kunnen verharden, waardoor ze pijn doen bij aanraken of stoten.
Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijn en niet opnieuw krijgt.
Bij gebruik op grote huidoppervlakten: opname van te veel salicylzuur door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, zweten of een snellere ademhaling.
De kans op deze bijwerking is heel klein, maar neemt toe als u de huid na het aanbrengen van dit huidmiddel afdekt met plastic folie.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Gebruik dit medicijn niet in het gezicht of in de buurt van wondjes. Laat het niet in het oog of op de oogleden komen. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk in het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.
Collodium (aanstipvloeistof) bij wratten, likdoorns of eeltknobbels
Zalf tegen wratten, likdoorns of eeltknobbels
Zalf bij schimmelnagels
Wanneer?
Gebruik de aanstipvloeistof of zalf eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's avonds. Als de plek door de behandeling pijnlijk wordt, kunt u één of twee dagen overslaan.
Hoe lang?
Ga door tot de wrat, likdoorn of eeltknobbel helemaal weg is. Meestal is dat na enkele weken.
Soms moet u de behandeling herhalen. Een enkele keer kan het enkele maanden duren voordat de wrat, likdoorn, eetknobbel of schimmelnagel weg is.
Bij schimmelnagels dit medicijn gebruiken tot u geen aangetaste nagel meer ziet. Dit duurt een tot twee weken. De schimmelinfectie zelf is dan niet weg en zal opnieuw in de nagel groeien.
Schimmelnagels zijn zeer hardnekkig en kunnen alleen verdwijnen als u de behandeling combineert met medicijnen om in te nemen. Ook dan duurt het nog meerdere maanden voor de nagel weer gaaf is.
Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat.
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert.
Zwangerschap
In kleine hoeveelheden kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap gedurende maximaal twee weken. Bijvoorbeeld op een of twee wratten, likdoorns of op een eeltknobbel. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.
Wilt u dit medicijn langer gaan gebruiken of heeft u meerdere plekken waarop u het wilt aanbrengen? Overleg dan eerst met uw arts of apotheker.
Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn in kleine hoeveelheid gebruikt, bijvoorbeeld op een wrat of een likdoorn. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht.
Dit medicijn wordt op wratten en likdoorns al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Salicylzuur is sinds 1876 in internationaal op de markt. Voor op de huid is het verkrijgbaar in veel verschillende producten.
De huidproducten met salicylzuur verschillen in sterkte tussen de 1% en 40%. Bij verschillende toepassingen worden verschillende sterktes gebruikt. Salicylzuur wordt in een hogere sterkte (20-40%) gebruikt bij wratten, likdoorns, overtollig eelt en schimmelnagels in zalf en aanstipvloeistof. In deze sterkte is salicylzuur verkrijgbaar onder de merknaam Formule W en als het merkloze Salicylzuurzalf FNA en Salicylzuurvaselinezalf. Sommige producten zijn zonder en sommige alleen met een recept verkrijgbaar.
Salicylzuur wordt in een vrij lage sterkte (minder dan 10%) bij schilferende huidaandoeningen gebruikt.
Deze tekst gaat alleen over de producten met de hoge sterkte aan salicylzuur (20-40%). Informatie over huidproducten met een lage sterkte aan salicylzuur (tot 10%) kunt u lezen in de tekst over 'Salicylzuur bij huidaandoeningen'.
Salicylzuur in hoge sterkte wordt ook gebruikt in combinatie met:
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.