Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Jodium is een ontsmettend middel. Het wordt gebruikt om de huid te ontsmetten.
Op de huid bevinden zich altijd bacteriën, virussen en schimmels. Via beschadigingen in de huid kunnen deze een besmetting veroorzaken.
Jodium kan worden gebruikt om de huid te ontsmetten voorafgaand aan injecties, sneeën, operaties of andere huidbeschadigingen. Het doodt bacteriën, virussen en schimmels.
Gebruik jodium niet op een beschadigde huid. Het werkt namelijk sterk irriterend. Op wondjes kunt u beter povidonjodium gebruiken. Dit geeft maar weinig irritatie.
Lees meer over huidinfectie . "Verkleuring van de huid, vlekken op textiel en beschadiging van metalen voorwerpen
Van de huid slijt dit binnen enkele dagen. Uit kleding of linnengoed is het soms niet te verwijderen. Metaal kan blijvend beschadigd raken.
Pijnlijke irritatie wanneer de oplossing in contact komt met wondjes, huidplooien en slijmvliezen
Gebruik dit middel alleen op een intacte huid. Zodra de alcohol in de oplossing is verdampt (na ongeveer 1 minuut) zal het niet meer irriteren.
Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.
Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig te zijn, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
Verbranding van de huid als u sterke oplossingen gebruikt (met meer dan één procent jodium) of als u de huid luchtdicht afdekt
Bij meermaals gebruik op grote oppervlakken of bij jonge baby's kan te veel jodium in het lichaam komen. Het kan dan de werking van de schildklier verminderen.
Overleg met uw arts als u dit middel langdurig wilt gebruiken op grote huidoppervlakken.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Hoe?
Wanneer?
Breng de oplossing aan ongeveer een minuut voor de ingreep. Na een minuut is de alcohol verdampt.
Niet van toepassing
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de baby. Gebruikt u dit medicijn? Overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.
Borstvoeding
Langdurig gebruik
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het kan bijwerkingen op de schildklier geven bij het kind, zoals een vergrootte schildklier. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Kortdurend gebruik op de onbeschadigde huid
U kunt borstvoeding geven als u dit medicijn kortdurend op de onbeschadigde huid gebruikt, behalve op de tepels. Dit medicijn komt namelijk in de moedermelk terecht, maar is gedurende korte tijd en bij gebruik op de onbeschadigde huid veilig voor de baby. Overleg met uw arts of apotheker als u dit medicijn langer nodig heeft of als uw huid beschadigd is.
Ja, u kunt in een keer stoppen met het gebruik.
Jodiumoplossing wordt al heel lang internationaal gebruikt. Het is verkrijgbaar als het merkloze Jodium/natriumjodide, Jodiumoplossing FNA, Jodiumtinctuur en Solutio iodi spirituosa. Het is verkrijgbaar als oplossing in alcohol.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.