Zo kan je makkelijk alle informatie vinden in het "Mijn apotheek" menu. Heb je een andere apotheek nodig? Tik dan op "Kies een andere apotheek".
Remifentanil is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.
Artsen schrijven het voor bij hevige pijn, zoals pijn tijdens een operatie en bij ongemak bij patiënten op de Intensive Care (IC) die een beademingsmachine gebruiken.
Artsen schrijven het soms voor bij pijn tijdens weeën en een bevalling.
Oorzaak
Pijn ontstaat vaak als het lichaam ‘beschadigd’ wordt. Een beschadigd deel van het lichaam stuurt via gevoelszenuwen een 'bericht' naar de hersenen. De hersenen reageren hierop en zorgen voor dat er een pijngevoel ontstaat. Hierdoor trekt u bijvoorbeeld uw handen weg van een hittebron. In veel situaties zijn deze reacties nuttig, maar bij operaties is dat vaak niet zo.
Pijn tijdens de bevalling komt door de weeën. Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier en ze ontstaan doordat je lichaam zich voorbereidt op de geboorte. De weeën rekken het onderste deel van de baarmoeder en de baarmoedermond op. Hierdoor heeft de baby genoeg ruimte om geboren te worden. Het oprekken van de baarmoeder en de baarmoedermond kan pijnlijk zijn.
Pijnbestrijding
Bij pijn gebruikt u meestal eerst paracetamol en ibuprofen. Deze werken goed bij veel soorten pijn en ze hebben weinig bijwerkingen. Als deze onvoldoende werken, schrijft uw arts morfineachtige pijnstillers (opiaten) voor. Dit zijn sterke pijnstillers. Artsen kunnen meteen een sterke pijnstiller voorschrijven als ze heftige pijn verwachten, zoals bij een operatie.
Op de 'intensive care'
Patiënten op de 'intensive care' zijn vaak oncomfortabel door pijn en angst. Vaak krijgen ze ook via een beademingsmachine hulp bij het ademhalen. Deze patiënten kunnen remifentanil krijgen tegen de pijn en ongemak en om rustiger te worden.
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Bij pijn tijdens weeën en bevalling kunt u kiezen voor pijnbestrijding met medicijnen. Meestal als de pijnbestrijding op een natuurlijke manier onvoldoende werkt of als de bevalling heel lang duurt. Voor pijnbestrijding met medicijnen moet u in het ziekenhuis bevallen, zodat uw arts u kunt controleren.
Welke pijnstiller u krijgt, hangt af van uw situatie. Samen met uw arts of verloskundige kunt u bespreken welke pijnstiller het beste bij u past. Meestal krijgt u een ruggenprik een andere sterke pijnstiller. Mag u geen ruggenprik krijgen of heeft u een korte pijnstilling nodig? Dan kan uw arts remifentanil voorschrijven.
Werking
Remifentanil zorgt ervoor dat het 'bericht' niet of minder sterk in de hersenen aankomt. Hierdoor voelt u de pijn of de weeën minder en reageert u er rustiger op.
Effect
Remifentanil werkt direct en heel kort. Als u met dit medicijn stopt is het binnen paar minuten weer uit uw lichaam.
Stijve spieren.
Misselijk gevoel en overgeven.
Verlaagde bloeddruk. U kunt hierdoor duizelig of licht gevoel in uw hoofd krijgen.
Rillen en verhoogde bloeddruk na een operatie.
Zeer zelden pijn na een operatie.
Moeite met ademhalen of uw ademhaling stopt kort (apneu).
Tragere hartslag.
Jeuk
Te weinig zuurstof in uw bloed. U kunt last hebben van snelle hartslag, in de war zijn, blauwe lippen, tenen en vingers.
U wordt tijdens het gebruik van dit medicijn goed in de gaten gehouden.
Verstopping
Drink voldoende en eet voedsel met veel vezel. Blijft u hier lang last van hebben? Raadpleeg dan uw arts.
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
Bij een ernstige overgevoeligheid kunt u flauwvallen. Uw arts zal u goed controleren.
Stuipen
Hartritmestoornis. Een enkele keer is een plotselinge hartstilstand opgetreden. Vaak bij tragere hartslag of als u samen gebruikt met andere verdovingsmedicijnen.
Gewenning kan ontstaan.
Dit komt omdat het lichaam na een tijd went aan remifentanil. Maar dit wordt niet verwacht, omdat u dit medicijn kort gebruikt. Uw arts zal hier rekening mee houden.
Onthoudingsverschijnselen, zoals verhoogde hartslag en bloeddruk en opgewonden of onrustig gevoel.
Deze klachten kunt u krijgen als u dit medicijn langer dan 3 dagen gebruikt en daarna in één keer stopt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Hoe?
Infuus of injectie: uw arts of verpleegkundige zal de injectie of het infuus geven.
PCA pomp tijdens de bevalling
U krijgt dit medicijn via een infuus dat verbonden is met een pompje (PCA pomp). PCA staat voor “Patiënt Controlled Analgesia". Dit betekent dat u zelf uw pijnbestrijding kunt regelen door op een knop te drukken.
Hoelang?
U krijgt dit medicijn alleen tijdens een operatie of bevalling in het ziekenhuis. Patiënten op de IC-afdeling mogen dit medicijn maximaal 3 dagen gebruiken. Het is niet onderzocht of langer gebruik veilig is.
Dit is niet van toepassing.
Autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals suf en slaperig zijn.
U mag vanaf 24 uur na het laatste gebruik weer autorijden. Meestal heeft dit medicijn dan geen invloed meer op het autorijden. Heeft u remifentanil bijvoorbeeld op om 8 uur in de ochtend gebruikt? Dan mag u de volgende dag na 8 uur in de ochtend weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.
Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.
Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.
Alcohol drinken?
Drink geen alcohol als u dit medicijn gebruikt. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol. Ook kan alcohol het suffe gevoel door dit medicijn sterker maken, waardoor u erg suf kunt worden.
Alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Er zijn weinig vrouwen die dit medicijn tijdens hun zwangerschap hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.
Dit medicijn is vooral als pijnbestrijding gebruikt tijdens de bevalling.
Gebruikt u dit medicijn vlak voor of tijdens bevalling? Dan is het mogelijk dat uw baby na de geboorte moeite heeft met ademhalen. Dit verdwijnt meestal snel, omdat remifentanil kort werkt. Weeg samen met uw arts de ernst van uw pijn af tegen het risico voor het kind.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Dit is niet van toepassing.
Remifentanil is sinds 1996 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus onder de merknaam Ultiva en als het merkloze Remifentanil.
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.