Introductie
Iloprost wordt gebuikt bij een zeldzame vorm van vaatwandontsteking (vasculitis), namelijk de ziekte van Buerger. Ook wordt het gebruikt bij ernstig vaatlijden in de benen (kritieke ischemie).
Highlight
- Iloprost zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en dat het bloed minder makkelijk samenklontert.
- Het wordt gebruikt bij de ziekte van Buerger en ernstig vaatlijden in de benen (kritieke ischemie).
- U krijgt het infuus in het ziekenhuis.
- Hoofdpijn en maagdarmklachten komen voor.
- Verder kunt u duizelig, benauwd of moe zijn.
Werking
Vaatwandontsteking
Een ontsteking van de wand van bloedvaten wordt ook wel vasculitis genoemd. Deze ontstekingen kunnen in het hele lichaam voorkomen of in een bepaald deel van het lichaam. De ziekte van Buerger is een vorm van vaatwandontsteking (vasculitis) die weinig voorkomt. Bij deze ziekte zit de vaatwandontsteking in de tenen en vingers. Door littekens op de vaatwand worden de bloedvaten langzaam nauwer. Het bloed kan minder goed doorstromen, waardoor de tenen en vingers minder goed werken.
De oorzaak van de ziekte van Buerger is niet helemaal bekend. Maar het kan door erfelijke aanleg en roken komen. De ziekte komt vooral voor bij mannen die jonger zijn dan 45.
Verschijnselen
De ziekte van Buerger is te merken aan pijnlijke tenen en vingers. Ook kunnen de handen en voeten pijn doen, bijvoorbeeld tijdens het lopen. De kleur van de tenen en voeten kan rood of blauw zijn.
Behandeling
Het belangrijkste deel van de behandeling is stoppen met roken. Als dit niet gebeurt kan de ziekte erger worden. De tenen of vingers kunnen dan gaan afsterven. In deze gevallen schrijft de arts soms iloprost voor.
Werking
Iloprost zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en dat het bloed minder makkelijk samenklontert. Zo zorgt het ervoor dat de aanvoer van bloed en zuurstof naar de voeten en handen op gang blijft.
Claudicatio intermittens
Bij vaatlijden zijn de slagaders in de benen vernauwd. Om te bewegen, hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. Door de vernauwde slagaders stroomt te weinig bloed om dit aan te voeren. Zo krijgen uw spieren tijdens het lopen te weinig zuurstof.
Verschijnselen
Door het zuurstoftekort in de benen heeft u pijn, kramp of een doof gevoel in uw benen als u een stuk loopt of een helling opgaat. Als u stil staat verdwijnen de klachten binnen 10 minuten.
Soms kan de vernauwing van de slagader zo erg worden dat deze bijna afgesloten is. Dit wordt ook wel kritieke ischemie genoemd. Bij kritieke ischemie heeft u ook pijn in de benen als u rust. Verder kan er dan sprake zijn van wonden die niet beter worden, donkerblauwe of zwarte verkleuringen en afstervend weefsel.
Behandeling
Bij kritieke ischemie zal uw arts u een bloedverdunner als clopidogrel of acetylsalicylzuur voorschrijven. Ook is er vaak een operatie nodig. Als bepaalde operaties niet mogelijk zijn, wordt soms iloprost voorgeschreven door de arts.
Iloprost zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden en dat het bloed minder makkelijk samenklontert. Zo zorgt het ervoor dat de aanvoer van bloed en zuurstof in de benen weer beter wordt.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Hoofdpijn en blozen
Zeer zelden migraine.
Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn en overgeven.
Zelden diarree en minder eetlust. Hierdoor kunt u afvallen.
Zeer zelden komen verstopping en bloedingen uit het poepgat voor
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Duizelig zijn
Doof of tintelend gevoel in handen of voeten
Minder gevoel bij aanraking
Onrustig of in de war zijn
Minder bewust zijn van wat er gebeurt of onverschillig zijn
Slaperig of moe zijn
Snellere of juist tragere hartslag of te lage of hoge bloeddruk.
Hierdoor kunt u sneller flauwvallen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Benauwd zijn
Zeer zelden astma.
Benauwdheid kan ook ontstaan door een longembolie. Dit merkt u aan snel en oppervlakkig ademen, benauwd zijn en pijn op de borst. Waarschuw dan direct een arts.
Pijn op de borst
U kunt hier meer last van hebben bij inspanning.
Heeft u angina pectoris (hartkramp), of hartfalen. Dan mag u dit medicijn niet gebruiken. Overleg met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven.
Pijn in de kaakspieren, moeilijk de mond open kunnen doen
Pijn in spieren of gewrichten
zeer zelden spierkrampen
Koorts, zwak gevoel of rillingen
Pijn, jeuk, zwelling en irritatie op de injectieplaats
Heeft u een bloedstollingsziekte? U heeft meer kans op bloedingen.
Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Psychische klachten, zoals angst, depressie of hallucinaties.
bij hallucinaties ziet, hoort of voelt u dingen die er niet zijn.
Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
Klachten aan uw ogen, zoals niet scherp zien, irritatie van het oog en pijn aan het oog.
Beroerte
Dit merkt u aan plotselinge klachten, zoals verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond), verward spreken en denken, verlammingen aan arm of been, uitval van delen van het gezichtsveld en tintelingen. Waarschuw onmiddellijk een arts.
Hartritmestoornissen
U kunt dan last krijgen van plotselinge duizeligheid of even flauwvallen. Dit is vooral van belang voor mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
Hartfalen, doordat de hartspier minder goed werkt.
U merkt dat aan kortademigheid, benauwdheid of het vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.
Bloedstolsels in de bloedbaan (trombose)
De verschijnselen van een trombosebeen kunnen zijn pijnlijke zwelling van het been, kortademigheid, of pijn tijdens het ademen. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerstehulpdienst. Heeft u al eerder trombose gehad? Dan is de kans op deze bijwerking groter. Overleg met uw arts of apotheker of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.
Moeite met slikken, droge mond of smaakveranderingen
Pijn in de zij door nierproblemen, pijn bij het plassen of een urineweginfectie.
Overgevoeligheid voor dit medicijn
U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Hoe?
U krijgt het infuus in het ziekenhuis. Ondertussen houden uw arts of verpleegkundige in de gaten of u goed reageert.
Wanneer en hoelang?
Het infuus duurt 6 uur. U krijgt het infuus meestal 4 weken lang elke dag.
Vergeten
Niet van toepassing: dit middel wordt gegeven in het ziekenhuis.
Verboden
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Wisselwerking
Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Stoppen
Als u stopt met dit medicijn kunnen uw bloedvaten vernauwd blijven. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Overleg dus altijd eerst met uw arts als u wilt stoppen.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem bij bijwerkingen contact op met uw arts
Handelsinformatie
Iloprost infuus is sinds 1992 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze iloprost.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.