ofloxacine in het oor

Introductie

Ofloxacine is een chinolon-antibioticum. Chinolon-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij oorontsteking, zoals gehoorgangontsteking en middenoorontsteking.


Highlight


Werking

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling
Meestal zal de arts de gehoorgang schoonmaken en oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voorschrijven. In sommige gevallen schrijven artsen bij kinderen ook wel eens het antibioticum ofloxacine voor.

Lees meer over gehoorgangontsteking . "

Middenoorontsteking

Oorzaak en verschijnselen
Bij een middenoorontsteking is de binnenkant van het oor ontstoken. Dit is het gedeelte dat zich achter het trommelvlies in het oor bevindt. Bovenin de keel is een kleine doorgang naar het middenoor, de buis van Eustachius.

Bij een ontstoken middenoor kan deze doorgang opgezwollen zijn, waardoor hij verstopt raakt. Hierdoor kan pus niet goed weglopen naar de keel. Dit geeft een drukkende oorpijn, soms met koorts.

Middenoorontsteking treedt vooral op bij kinderen, omdat bij hen de buis van Eustachius korter is. Bovendien lopen kinderen vaker infecties op dan volwassenen. De oorzaak van een middenoorontsteking kan een infectie met een bacterie of een virus zijn. Door aanwezigheid van ‘wild vlees’ in het middenoor kan sneller een infectie ontstaan. Een middenoorontsteking heet een loopoor als het pus via een kapot trommelvlies naar buiten stroomt.

Behandeling
Meestal gaat een middenoorontsteking na een paar dagen vanzelf over. In de tussentijd adviseert de arts soms paracetamol tegen de pijn en koorts, en neusdruppels met xylometazoline om de zwelling in de buis van Eustachius tegen te gaan.

Duurt de oorontsteking langer dan enkele dagen, dan kan het gehoor door de ontsteking beschadigd raken. Om dat te voorkomen, schrijft een arts bij een langer durende middenoorontsteking die veroorzaakt wordt door bacteriën antibiotica voor. Meestal om in te nemen, maar soms in oordruppels. Bij kinderen kan hiervoor ofloxacine gebruikt worden. 

Lees meer over middenoorontsteking . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Smaakstoornissen als u een gaatje in uw trommelvlies heeft.

    Zeer zelden droge mond en slechtruikende adem.

  • Tintelend gevoel en zeer zelden een doof gevoel.

    Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

  • Duizeligheid en zeer zelden hoofdpijn.

    Raadpleeg dan uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit middel of voor een van de hulpstoffen, zoals het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag of zeer zelden netelroos.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ofloxacine of een van de hulpstoffen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Misselijkheid, braken, buikpijn en diarree.

  • Slapeloosheid, trillende of schokkende spierbewegingen en ongecontroleerde bewegingen.

  • Door verstoring van het evenwicht van bacteriën in de oren kan een schimmelinfectie ontstaan.

    Raadpleeg uw arts als de jeuk niet overgaat.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Houd het druppelflesje of plastic tubetje voor éénmalig gebruik enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
  • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant of open het plastic tubetje door het tabje te verdraaien.
  • Ga op uw zij liggen of houd het hoofd opzij.
  • Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan 6 jaar naar onderen en naar achteren.
  • Houd de druppelaar of het tubetje boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
  • Houd het hoofd nog 2 tot 5 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
  • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
  • Draai direct na gebruik de dop weer op het druppelflesje. Het plastic tubetje is voor éénmalig gebruik en moet direct na gebruik worden weggegooid.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken is dit 1 tot 2 weken.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt, ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Als u echter na 3 dagen van gebruik volgens voorschrift geen verbetering merkt, of als de klachten juist verergeren neem dan contact op met uw arts. Gooi eventuele restanten weg.


Vergeten

U gebruikt dit medicijn 1 tot 2 keer per dag: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk inbrengen. Hervat vervolgens het gebruikelijke schema. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af. Anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Er zijn hiervoor bij dit medicijn geen beperkingen.


Wisselwerking

Gebruikt u meerdere soorten oordruppels? Wacht minstens 15 minuten tussen het indruppelen van verschillende oordruppels.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Bent u zwanger of wilt u tijdens de kuur zwanger worden, overleg dan met uw arts of apotheker voor u met de kuur begint. Misschien kan uw arts u een middel voorschrijven dat u wel veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft.


Stoppen

Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u overgevoeligheidsreacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ofloxacine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Otiflox in oordruppels.

Het is ook te verkrijgen in tabletten, zie hiervoor de tekst Ofloxacine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.