Introductie
Azelastine is een anti-allergiemedicijn.
Artsen schrijven het voor bij klachten van de neus door allergie, zoals hooikoorts en langdurig ontstoken neusslijmvlies.
Highlight
- Azelastine is een anti-allergiemedicijn.
- Bij allergische neusklachten, zoals hooikoorts en ontstoken neusslijmvlies door allergie of onbekende oorzaak.
- De klachten worden binnen 15 minuten minder. De werking houdt 12 uur aan.
- Snuit vooraf uw neus. Schud het flesje goed en spray 1 keer per neusgat. Spoel de tuit af onder de kraan.
- Een prikkelend of branderig gevoel vlak na sprayen is normaal. Meestal heeft u hier na enkele dagen geen last meer van. Een bittere smaak is normaal en trekt snel weg.
Werking
Allergie
Oorzaak
Bij een allergie kunnen de slijmvliezen van uw neus te sterk reageren op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn deze prikkels gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.
Verschijnselen
U heeft vooral last van niezen, een loopneus, jeuk aan uw neus en ogen en een branderig gevoel aan uw ogen.
Werking
Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Azelastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.
Na ongeveer 15 minuten merkt u verlichting van de klachten. Eén dosis werkt ongeveer 12 uur.
Lees meer over allergie . "Hooikoorts
Bij hooikoorts heeft u vaak last van een ontstoken neus. U kunt tegen deze klacht azelastine gebruiken.
Hoe dit medicijn werkt leest u hierboven in de tekst over Allergie.
Lees meer over hooikoorts . "Langdurig ontstoken neusslijmvlies
Bij een ontstoken neusslijmvlies heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus. Uw neusslijmvlies kan ontstoken zijn door allergie of door onbekende oorzaak.
Hoe dit medicijn werkt leest u hierboven in de tekst over Allergie.
Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "Bijwerkingen
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Bittere smaak, vooral als het overtollige slijm na sprayen in de keelholte terecht komt.
Dit komt voornamelijk voor bij mensen die hun hoofd te ver achterover houden bij het toedienen van de neusspray. Houd uw hoofd dus altijd goed rechtop bij het sprayen en spuug het overtollige slijm na het sprayen uit.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Direct na gebruik kunt u wat irritatie in de neus merken
Dit gaat meestal vanzelf binnen enkele dagen over. Blijft u hier last van houden? Raadpleeg dan uw arts.
Bloedneus en een veranderde reuk
Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
Vermoeid zijn, slaperig of suf gevoel en duizeligheid
Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
Misselijkheid
Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken door huiduitslag, jeuk, galbulten of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid of flauwvallen. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst.
Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor azelastine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Spray (met pompje)
- Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken, totdat er een fijne nevel uitkomt. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig.
- Snuit vooraf de neus.
- Schud het flesje enkele keren om de inhoud te mengen.
- Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt.
- Het overtollige slijm niet doorslikken, maar uitspugen.
- Na gebruik de spraykop afspoelen en afdrogen.
Het flesje is na openen 6 maanden houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.
Wanneer?
Het beste kunt u 's ochtends en 's avonds sprayen. Moet u vaker sprayen, verdeel dan de overige doseringen zo goed mogelijk over de dag.
Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zolang u klachten heeft. Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Vergeten
U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.
Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in zeer kleine hoeveelheden in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.
Handelsinformatie
Azelastine is sinds 1991 internationaal op de markt. In neusspray is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Allergodil. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Carelastin en Pollispray.
Azelastine wordt in neusspray ook gebruikt in een combinatie met fluticason onder de merknaam Dymista en als het merkloze Azelastine/fluticason.
Azelastine is ook verkrijgbaar als oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de neusspray.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.