Introductie
Pirfenidon is een afweeronderdrukker (immunosuppressivum). Het zorgt ervoor dat de afweer van uw lichaam minder hard werkt.
Artsen schrijven het voor bij longfibrose.
Instructiefilmpje
Film 1 - Slikken van medicijnen
Highlight
- Pirfenidon remt de lichaamsafweer en het zorgt ervoor dat longblaasjes minder snel dik en stug worden.
- Bij longfibrose.
- Slik de tabletten of capsule in zij geheel door met een half glas water.
- Bij het eten of vlak na het eten. Dit zorgt ervoor dat u minder last krijgt van maagdarmklachten. Bijvoorbeeld bij het ontbijt, lunch en avondeten.
- Uw huid kan ook overgevoelig zijn voor UV-licht. Blijf uit de zon, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. Gebruik zonnebrandcrème en beschermende kleding. Ga niet onder de zonnebank.
- Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
- Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Overleg met uw arts. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.
- Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of dit veilig is voor de baby.
Werking
Overige longaandoeningen
Pirfenidon wordt gebruikt bij longfibrose. Longfibrose is een zeldzame, langdurige longziekte.
Bij longfibrose raken de longen beschadigd door vorming van littekens. Dit zorgt ervoor dat de wanden van de longblaasjes steeds dikker worden. Hierdoor kan het lichaam moeilijker zuurstof opnemen. En heeft u meer moeite om diep te ademen.
Longfibrose is niet te genezen. Medicijnen zoals ontstekingsremmers en afweeronderdrukkers kunnen de ziekte wel afremmen. Een voorbeeld hiervan is pirfenidon.
Pirfenidon remt de aanmaak en groei van eiwitten en cellen die betrokken zijn bij het vormen van littekens. Ook zorgt het voor minder opstapeling van ontstekingscellen. Hierdoor worden de longblaasjes minder snel dik en stug. U kunt hierdoor langer beter blijven ademen. De ziekte verloopt dan minder snel.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, verlies van eetlust, diarree, zuurbranden, overgeven, maagpijn en verstopping. Zelden opgeblazen gevoel, buikpijn en winden laten.
Door dit medicijn samen met eten in te nemen zal u minder last hebben van maagdarmklachten.
Infecties, zoals keelontsteking en neusontsteking. Zelden blaasontsteking.
Hoofdpijn of moeheid. Zelden slaperig zijn, weinig energie hebben en veel moeten slapen.
Duizelig gevoel
Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.
Opvliegers
Gewrichtspijn
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Huidproblemen, zoals jeukende huid, rode huid, droge huid en huiduitslag
Moeite met ademen en hoesten
Gewichtsverlies
Verhoogde leverwaarden
Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
In zeldzame gevallen ontstaat een beschadiging van de lever. Meestal merkt u dat zelf niet, maar wordt het in een bloedonderzoek gezien. De arts zal uw leverwerking regelmatig controleren.
Een ernstige leverbeschadiging merkt u aan een gevoelige opgezwollen buik, een gele kleur van huid en oogwit (geelzucht) of donkere urine. Stop dan direct met het gebruik en waarschuw een arts.Spierpijn en pijn op de borst
Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.
Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan: koorts, ernstige benauwdheid, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, huiduitslag, ademhalingsproblemen, flauwvallen, blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Stop in deze gevallen met dit medicijn en waarschuw meteen een arts of ga naar de Eerstehulpdienst. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Tabletten of capsules: in zijn geheel doorslikken met een half glas water.
Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens of vlak na het eten. Dan veroorzaakt het minder maagdarmklachten.
Het beste kunt u vaste tijden kiezen, dan vergeet u het minder snel.
Bijvoorbeeld als u het 3 keer per dag gebruikt: tijdens ontbijt, lunch en avondeten.
Hoelang?
Als dit medicijn goed bij u werkt, kunt u het waarschijnlijk voor een langere tijd gebruiken.
Vergeten
Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts het voorschrijft. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?
Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt.
- Duurt het nog meer dan 3 uur voor u de volgende de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Neem de volgende dosis op het moment dat u gewend bent.
- Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem de volgende dosis op het moment dat u gewend bent. Neem nooit dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen.
Verboden
autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.
alcohol drinken?
Alcohol irriteert de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Het vergroot daardoor de kans op bijwerkingen op de maag en darmen. Drink daarom liever geen alcohol als u dit medicijn gebruikt en zolang u last heeft van uw maag en darmen.
alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet. Maar sommige soorten voedsel kunnen de maagklachten erger maken. Meer hierover vindt u bij 'Maagklachten'.
Wisselwerking
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.
- Vaccins. Overleg met uw arts als u een vaccinatie krijgt. Sommige vaccins mag u niet gebruiken, omdat pirfenidon ervoor zorgt dat deze vaccins minder goed werken. Ook verhoogt pirfenidon de kans op bijwerkingen van deze vaccins. Voorbeelden van deze vaccins zijn: de bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht worden om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Voorbeelden van deze vaccins zijn: influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin, vaccin tegen baarmoederhalskanker en hepatitis A en B vaccin. - Immunocyanine, een medicijn dat de afweer helpt. Door pirfenidon werkt dit medicijn minder goed. Gebruik daarom deze medicijnen niet tegelijk. Overleg met uw arts.
Onderstaande medicijnen kunnen de bijwerkingen van pirfenidon sterken maken. Overleg met uw arts voordat u een van deze medicijnen gaat gebruiken.
- Fluvoxamine, een medicijn tegen depressie. Mogelijk schrijft de arts een ander medicijn voor.
- Ciprofloxacine, een antibiotica. Mogelijk kan uw arts de hoeveelheid van pirfenidon aanpassen.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.
Stoppen
Stop alleen als uw arts dat adviseert. In dat geval kunt u op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.
Handelsinformatie
Ja, u heeft een recept nodig.
Pirfenidon is sinds 2011 internationaal op de markt. Het is op recept te krijgen in capsules en tabletten onder de merknaam Esbriet. En in tabletten als het merkloze Pirfenidon.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.