Introductie
Aluminiumzouten op de huid verminderen het zweten.
Ze worden gebruikt bij overmatige transpiratie (overmatig zweten).
Highlight
- Aluminiumzouten op de huid zorgen ervoor dat u minder zweet.
- Bij overmatige transpiratie. U heeft dan voortdurend vochtige oksels, handen of voeten, ook zonder dat u inspanning verricht.
- Aluminiumzouten in een sterkte van 15-20% en aluinpoeder worden gebruikt bij forse klachten. Als gewone deodorants niet voldoende helpen.
- De 15-20%-producten: breng 's avonds aan op een droge en schone huid. Was 's ochtends weer af. In het begin elke avond, na 5 dagen om de dag of enkele keren per week.
- Aluinpoeder : strooi op de schone en droge huid en laat het enkele uren zitten. Daarna de huid goed afwassen met water en zeep
- Laat aluminium niet in de ogen, mond of neus komen. Dit veroorzaakt irritatie.
- U kunt last krijgen van huidirritatie. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
- Aluminiumzouten kunnen metalen voorwerpen en kleding verkleuren of aantasten.
Werking
Overmatige transpiratie
Verschijnselen
U heeft last van overmatige transpiratie als u, ook zonder inspanning, last heeft van veel zweten. Soms gaat het om continu vochtige oksels, handen of voeten, soms is het hele lichaam vochtig. Op uw kleding zijn vaak vochtplekken zichtbaar, vooral op de rug en onder de oksels.
Door groei van schimmels en bacteriën in de vochtige omgeving ontstaat de indringende zweetgeur.
Behandeling
U kunt u het best regelmatig wassen zonder al te veel zeep te gebruiken. Trek dagelijks schone kleren aan, en kies dan goed ventilerende kleding, zoals van katoen. Bij zweetvoeten is het belangrijk zo veel mogelijk op blote voeten te lopen en alleen leren schoeisel te gebruiken.
De meeste deodorants bevatten een kleine hoeveelheid aluminiumzout en veel alcohol. Beide middelen remmen de zweetproductie, meestal voor een korte periode.
Ook kunt u een poeder met een kleine hoeveelheid aluminium-kalium-sulfaat (aluin) gebruiken bijvoorbeeld tussen de tenen bij zweetvoeten.
Als bovenstaande producten niet voldoende werken, kunt u een sterker product tegen zweten gebruiken, zoals een lotion, crème of spray met 15 tot 20% aluminiumzout.
Werking
Aluminiumzout laat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, zodat de afscheiding van vocht wordt geremd. Bovendien verstopt het de zweetkliertjes in de huid, zodat de huid minder zweet kan afgeven. Dit gaat ook de zweetgeur tegen. De sterke producten werken krachtiger en langer dan een gewone deodorant.
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De bijwerkingen zijn afhankelijk van het soort aluminiumzout, de hoeveelheid ervan in het product en van de eventuele toevoegingen, zoals alcohol.
De belangrijkste bijwerking is de volgende:
Irritatie van de huid, zoals jeuk en branderig gevoel.
Irritatie van de huid ontstaat, doordat aluminiumzouten met vocht reageren. Er komt dan een zuur vrij, wat de huid irriteert. U kunt de kans op irritatie verkleinen door de huid voor aanbrengen goed droog te maken. De kans op irritatie is groter bij producten met aluminiumchloride dan bij producten met aluminiumhydroxychloride.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Poeder met aluminium-kalium-sulfaat (aluin)
Strooi het poeder op de schone en droge huid en laat het enkele uren zitten. Daarna de huid goed afwassen met water en zeep.
Crème of oplossing met 15-20% aluminiumzouten
Breng het middel 's avonds aan op een schone en droge huid. Was de volgende ochtend de huid goed af.
Gewone deodorants
Aanbrengen op de huid. Was de huid goed voor aanbrengen.
Let op: aluminiumzouten kunnen kleding of sieraden verkleuren. Doe eventuele sieraden dus af en let er op dat het middel niet in contact komt met kleding.
Wanneer?
- Aluin-poeder: aanbrengen op een moment dat u het na enkele uren weer kunt afwassen.
- De sterke producten (15-20%): 's avonds aanbrengen, gedurende 2 tot 5 dagen achtereen. Daarna kunt u het middel één of meerdere keren per week aanbrengen.
- Gewone deodorants: breng deze naar behoefte op de huid aan. Meestal is 2 keer per dag voldoende.
Hoe lang?
U kunt deze producten op de huid toepassen zolang u het nodig heeft.
Vergeten
Breng het medicijn alsnog op de huid aan. Het maakt niet uit als u het snel daarna opnieuw gebruikt.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de behandelde plekken.
Zwangerschap
U kunt dit medicijn op de huid veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.
Handelsinformatie
Aluminiumzouten worden in veel preparaten voor op de huid toegepast. Aluminiumzouten zijn onder meer aluminiumhydroxychloride, aluminiumchloride en aluminiumkaliumsulfaat (aluin). Ze worden verwerkt in poeders, crèmes, oplossingen, lotions en sprays.
Aluminiumzouten worden al heel lang gebruikt in huidpreparaten. Producten die in de apotheek worden gemaakt zijn aluinstrooipoeder FNA, aluminiumchloride-oplossing FNA, aluminiumhydroxychloride-oplossing FNA en aluminiumhydroxychloridecrème FNA. Behalve producten die in de apotheek zelf worden gemaakt, zijn er ook veel deodorants verkrijgbaar waar aluminiumzouten in zijn verwerkt. Dit is te zien op de lijst ingrediënten op de verpakking.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.