nitroglycerine voor onder de tong

Introductie

Nitroglycerine is een vaatverwijder.

Artsen schrijven het voor bij angina pectoris (hartkramp) en acuut hartfalen.


Highlight

  • Nitroglycerine maakt uw bloedvaten wijder. Vooral de bloedvaten die naar het hart gaan. Hierdoor stroomt het bloed minder krachtig het hart binnen. Het hart hoeft dan minder hard te werken.
  • Bij angina pectoris (hartkramp), als u een aanval van pijn op uw borst heeft. Bij plotseling hartfalen.
  • Spray nitroglycerine 1 keer onder uw tong. De pijn of het benauwde gevoel verdwijnt binnen een paar minuten. Verdwijnen de klachten niet? Dan mag u na 5 minuten nog 1 keer sprayen onder uw tong. Dit mag u als het nodig is na 5 minuten nog eens doen. Als u na 3 keer sprayen nog steeds pijn heeft of benauwd bent, dan moet u snel een arts waarschuwen.
  • Heeft u vaker dan 2 keer per week een aanval waarvoor u nitroglycerine nodig heeft? Raadpleeg dan uw arts.
  • Gebruik de spray bij voorkeur terwijl u zit. Dan heeft u minder last van duizeligheid. Rijd geen auto zolang u duizelig bent.
  • Andere bijwerkingen: bonzende hoofdpijn, misselijk voelen, hartkloppingen, opvliegers en blozen. Deze klachten verdwijnen binnen een kwartier.
  • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts. Voor de veiligheid is het advies om nadat u de laatste tablet heeft ingenomen de moedermelk af te kolven en weg te gooien.
     

Download de samenvatting


Werking

Angina pectoris

Bij hartkramp komt er weinig bloed in de hartspier. De hartspier krijgt hierdoor een tekort aan zuurstof. Dit zuurstofgebrek veroorzaakt aanvallen van pijn en benauwdheid op de borst.

Werking
Deze spray moet u bij een aanval onder de tong sprayen. Het wordt dan via het mondslijmvlies heel snel in de bloedbaan opgenomen.

Nitroglycerine heft binnen enkele minuten een aanval van hartkramp op. Het verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart leiden. Daardoor staat er minder druk op het bloed dat het hart binnenstroomt. Het hart hoeft minder hard te werken en verbruikt minder zuurstof.

Effect
U merkt dat de benauwdheid of pijn op de borst binnen één tot drie minuten afneemt. De werking houdt ongeveer een half tot één uur aan.

Wanneer gebruiken?
Dit middel is alleen geschikt bij een acute aanval van angina pectoris. Het wordt ook wel gebruikt om een aanval te voorkomen als u verwacht binnen enkele minuten een aanval te krijgen, bijvoorbeeld vanwege extra inspanning of emotie.

Om de kans op aanvallen te verkleinen, zijn er andere geneesmiddelen die dagelijks gebruikt moeten worden.

Lees meer over angina pectoris . "

Hartfalen

Verschijnselen
Bij hartfalen (decompensatio cordis) is de pompkracht van het hart verzwakt. Het bloed wordt niet meer goed rondgepompt. U bent daardoor sneller moe en u kunt last krijgen van vocht in de benen of achter de longen. U bent dan ook sneller benauwd.

Bij acuut hartfalen treden de symptomen plotseling op. U kunt dan plotseling last krijgen van vocht achter de longen, ernstige benauwdheid en een piepende ademhaling.

Oorzaak
Acuut hartfalen kan door verschillende oorzaken hebben zoals een zwaar hartaanval, een hartritmestoornis of door het slecht werken van de hartklep.

Behandeling
Bij acuut hartfalen krijgt u meestal een lis-plasmidel, zoals furosemide, om de vocht in de longen te verminderen of nitroglycerine. Nitroglycerine verwijdt de bloedvaten, met name de vaten die het bloed náár het hart leiden. Ook verlaagt het de bloeddruk. Hierdoor vermindert de vocht in de longen en voelt u zich minder benauwd.

Effect
U merkt dat de benauwdheid binnen één tot drie minuten afneemt. De werking houdt ongeveer een half tot één uur aan. 

Lees meer over hartfalen . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Kloppende, bonzende hoofdpijn soms met misselijkheid. Bij mensen met aanleg voor migraine kan dit middel een aanval uitlokken.

    Dit neemt af als u de spray wat vaker heeft gebruikt.

  • Duizeligheid, neiging tot flauwvallen, hartkloppingen, vooral bij te snel opstaan.

    Dit komt doordat de bloeddruk daalt. Als u zich duizelig voelt, sta dan niet te snel op van een stoel. U kunt dan het best even gaan liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Blozen en rode huid.

    Dit komt doordat de bloedvaten in de huid verwijden.

  • Misselijkheid, onrust en sterk zweten.

  • Zuurbranden, doordat het maagzuur makkelijker in de slokdarm komt. Mensen die last hebben van zuurbranden hebben meer kans op klachten.

    Raadpleeg uw arts als deze klachten toenemen.

  • Verergering van glaucoom (verhoogde oogboldruk). Heeft u last van groene staar of glaucoom aan één of beide ogen? Overleg dan met uw arts over extra controle door de oogarts.

  • Bloedarmoede. Raadpleeg uw arts bij bleek zien, moeheid, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning.

    Dit kunnen verschijnselen van bloedarmoede zijn.

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of zwellingen in het gezicht, de mond, lippen, keel en tong. Waarschuw dan onmiddellijk een arts of ga naar de Eerste-Hulppost. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Bij een aanval van hartkramp

  • Neem bij een aanval rust. Mogelijk nemen de klachten dan al meteen af. Is dat niet het geval, gebruik dan de spray.
  • Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
  • Duw uw tong tegen het verhemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder de tong en sluit uw mond. Adem de spray NIET in. De opname via het mondslijmvlies verloopt snel, zodat het middel vrijwel direct begint te werken.
  • De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom NIET in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
  • Blijf hierna rustig zitten, tot de aanval over is.
  • Als het nodig is kunt u na vijf minuten nogmaals een pufje in de mond sprayen. Waarschuw direct een arts als de pijn na drie keer gebruiken en na vijftien minuten nog niet is verdwenen. Dit zou kunnen duiden op een hartinfarct.
  • Het kan zijn dat u de spray in het donker of in een noodsituatie moet gebruiken. Zorg er daarom voor dat u heeft geoefend met de spray door een paar pufjes in de lucht te sproeien.

Bij acuut hartfalen

  • Ga indien mogelijk zitten, dan heeft u minder last van een eventuele duizeligheid door de spray.
  • Duw uw tong tegen het verhemelte en houd uw adem even in. Spray dan onder de tong en sluit uw mond. Adem de spray NIET in. De opname via het mondslijmvlies verloopt snel, zodat het middel vrijwel direct begint te werken.
  • De spray bevat een brandbare vloeistof. Spray daarom NIET in de buurt van open vuur of bijvoorbeeld een brandende sigaret.
  • Als het nodig is kunt u na drie minuten nogmaals een pufje in de mond sprayen.
  • Waarschuw direct een arts.

Wanneer?

 

  • U kunt de spray gebruiken zodra u een aanval van benauwdheid of pijn op de borst heeft.
  • U kunt ook een aanval van hartkramp voorkomen door de spray te gebruiken voorafgaand aan een situatie waarvan u verwacht een aanval te krijgen, zoals lichamelijke inspanning, emotionele spanningen of blootstelling aan koude. Gebruik de spray dan 2 tot 3 minuten voor de te verwachten aanval.

Hoe lang?
Raadpleeg uw arts als dit middel bij een aanval steeds minder lijkt te werken of als u steeds vaker pufjes nodig heeft. Mogelijk moet u overstappen op een ander middel of op een andere behandeling.

 


Vergeten

Gebruik dit middel zo snel mogelijk bij een aanval of als u verwacht een aanval van hartkramp te krijgen.


Verboden

autorijden?
De eerste keren kunt u na het gebruik nog enige tijd duizelig zijn doordat de bloeddruk snel afneemt. Pas daarom op met activiteiten die extra aandacht vergen, zoals deelname aan het verkeer.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit middel. U kunt daardoor meer last krijgen van duizeligheid. Pas daarom op met alcohol.

alles eten?
U mag alles eten.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De medicijnen sildenafil, avanafil, tadalafil en vardenafil. Als u deze medicijnen tegelijkertijd met nitroglycerine gebruikt kunt u plotselinge en lang aanhoudende lage bloeddruk krijgen. Neem bij pijn op de borst contact op met uw arts.
    Als u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruikt voor erectiestoornissen:
    • Heeft u nitroglycerine gebruikt en wilt u nu sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruiken? Wacht ten minste 24 uur voor u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil gebruikt.
    • Heeft u sildenafil of vardenafil gebruikt en wilt u nu nitroglycerine gebruiken? Wacht ten minste 24 uur voor u nitroglycerine gebruikt.
    • Heeft u avanafil gebruikt en wilt u nu nitroglycerine gebruiken? Wacht ten minste 12 uur voor u nitroglycerine gebruikt.
    • Heeft u tadalafil gebruikt en wilt u nu nitroglycerine gebruiken? Wacht ten minste 48 uur voor u nitroglycerine gebruikt.
      Gebruikt u sildenafil, avanafil, tadalafil of vardenafil voor een andere aandoeningen, zoals pulmonale hypertensie (verhoogde bloeddruk in de longen) of een vergrote prostaat? Overleg met uw arts. Mogelijk schrijft hij een ander medicijn voor.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. Dit medicijn is snel uit uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen. Dit middel is daarom waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Voor de veiligheid is het advies om nadat u de laatste tablet heeft ingenomen de moedermelk af te kolven en weg te gooien.


Stoppen

Als u dit middel af en toe gebruikt, dus enkele keren per week, kunt u op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Nitroglycerine is sinds 1952 internationaal op de markt. Nitroglycerine voor onder de tong is op recept te krijgen onder de merknaam Nitrolingual en als het merkloze Nitroglycerinum. Het is te krijgen in een spray voor onder de tong.

Het is ook te krijgen in pleisters voor op de huid. Deze tekst gaat alleen over de spray.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.