Introductie
Macitentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, vooral in de longen.
Artsen schrijven het voor bij te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (pulmonale arteriële hypertensie).
Instructiefilmpje
Film 1 - Slikken van medicijnen
Highlight
- Macitentan verwijdt sommige bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk.
- Bij een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (pulmonale arteriële hypertensie).
- Slik de tablet heel door met een glas water zonder te kauwen.
- U kunt last krijgen van hoofdpijn, vocht vasthouden en bloedarmoede. Ook kunt uw lichaam meer vocht vasthouden en heeft u meer kans op infecties.
- U mag macitentan niet gebruiken als u zwanger bent. Dit medicijn is schadelijk voor de ongeboren baby. Uw arts zal vóór en tijdens het gebruik van macitentan elke maand controleren of u zwanger bent. Zorg ervoor dat u niet zwanger wordt. Gebruik daarom 2 verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen (anticonceptie). Bijvoorbeeld de pil en een condoom. Gebruik deze anticonceptiemiddelen zolang u macitentan gebruikt en tot 1 maand na het stoppen met macitentan. Vraag uw arts om advies.
- Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby.
Werking
Pulmonale arteriële hypertensie
Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) heeft u een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van uw longen. Hierdoor raakt een deel van het hart beschadigd. Het bloed wordt dan niet meer goed rondgepompt. U kunt hierdoor kortademig zijn, sneller moe zijn en last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.
Oorzaken
PAH kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere ziekte. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, longfibrose of een soort reuma waarbij uw bindweefsel stijver wordt (sclerodermie).
Bij deze ziekten komen er ontstekingen in bloedvaten, nieren, darmen of longen, waardoor littekenweefsel ontstaat. De wanden van bloedvaten, longblaasjes en andere organen worden hierdoor stug en werken niet goed meer. Ook het hart kan niet meer goed samentrekken. Hierdoor pompt het hart het bloed niet meer goed rond en ontstaat hartfalen.
Behandeling
PAH is een ernstige ziekte waarbij klachten steeds een beetje erger worden. De ziekte is nog niet te genezen, maar er zijn verschillende medicijnen die de klachten verminderen en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Een voorbeeld van hiervan is macitentan.
Werking
Macitentan remt het effect van endotheline. Endotheline is een hormoon dat zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Door de remming verwijden de bloedvaten. Dit gebeurt vooral in de longen. Hierdoor daalt de bloeddruk in de vaten van de longen en hoeft het hart minder hard te pompen.
Bijwerkingen
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
Hoofdpijn
Meer kans op ontsteking, zoals verkoudheid en ontsteking van een deel van uw luchtwegen.
Zelden keelpijn, griep en blaasontsteking.
Bloedarmoede. U kunt last hebben van snel moe voelen, minder kleur in uw gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen.
Uw arts zal regelmatig uw bloed controleren.
Vocht vasthouden. U merkt dit aan dikke vingers, dikke enkels en zwaarder worden.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Te weinig witte bloedcellen in uw bloed. U heeft dan meer kans op een infectie.
Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes.
Te weinig bloedplaatjes in uw bloed. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts als u zomaar blauwe plekken of bloedneuzen krijgt.
Te lage bloeddruk. U kunt hierdoor licht in uw hoofd of duizelig voelen.
Sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
Verhoogde leverwaarden.
Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
Verstopte neus.
Blozen
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Minder zaadcellen
Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
Als u overgevoelig bent voor macitentan, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
De tablet heel doorslikken met een glas water zonder te kauwen.
Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vaste tijd kiezen, dan vergeet u het minder snel. Bijvoorbeeld 's ochtends.
Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken.
Vergeten
U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen.
Verboden
Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Wisselwerking
Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De volgende medicijnen zorgen ervoor dat macitentan minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. Als u stopt met het medicijn duurt het een paar weken totdat dit effect op macitentan weg is.
- Hypericum (sint-janskruid), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten.
- De medicijnen tegen tuberculose rifampicine en rifabutine.
- De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon. Sommige van deze medicijnen worden ook gebruikt bij zenuwpijn en manische depressie.
- Mitotaan, een medicijn tegen de ziekte van Cushing en bijnierschorskanker.
- Enzalutamide, een medicijn bij prostaatkanker.
- Sommige medicijnen tegen hiv. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
Zwangerschap
Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor uw ongeboren baby. Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn.
Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan gelden er bepaalde regels, voordat u dit medicijn mag innemen.
- Uw arts vertelt u over de risico's van het medicijn voor de ongeboren baby.
- Uw arts zal voordat u begint met macitentan een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
- Uw arts zal daarna tijdens het gebruik van macitentan elke maand een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
- Zorg ervoor dat u niet zwanger wordt als u macitentan gebruikt. Gebruik betrouwbare anticonceptie. Anticonceptie is een middel om zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Gebruik anticonceptie zolang u macitentan gebruikt en tot en met 1 maand na stoppen van macitentan. Bespreek met uw arts welke anticonceptie het beste bij u past.
- Denkt u dat u toch zwanger bent of bent geworden? Stop dan meteen met het gebruik van macitentan. Neem dan direct contact op met uw arts.
Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.
Stoppen
Stop niet zomaar met het gebruik van dit medicijn. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Overleg daarom altijd eerst met uw arts, als u wilt stoppen.
Adviseert uw arts u om te stoppen met dit medicijn? Dan kunt u op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.
Handelsinformatie
Ja, u heeft een recept nodig.
Macitentan is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Opsumit.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.