Veelal komt dit door verplichte aanwijzingen vanuit uw eigen gekozen zorgverzekeraar. In overige gevallen komt dit door geneesmiddelentekorten, leveringsproblemen of aanpassingen in het productieproces vanuit de fabrikant. Belangrijk om aan te geven is dat het altijd een gelijkwaardig alternatief is. Heeft u hier inhoudelijk vragen over, neemt u dan gerust contact met ons op. Voor vragen over het preferentiebeleid zelf en daarmee samengaande vergoedingsvoorwaarden verwijzen wij u door naar uw verzekeraar.
Onze informatievoorziening is nu weergegeven in dit apotheekbericht. Voorheen gaven wij deze informatie via persoonlijke informatiebrieven, maar een steeds verdere toename van deze wijzigingen maakt dat wij u hierover alleen via onze website informeren. Wij vragen hiervoor uw begrip.
Geneesmiddelentekorten; wat extra uitleg
Geneesmiddelen kunnen om verschillende redenen niet beschikbaar zijn. In de keten kunnen er problemen met productie, distributie, kwaliteit en economische redenen aan de orde zijn. Het prijsniveau van geneesmiddelen in Nederland is door de jaren heen gedaald. Gecombineerd met het lage inwonertal en de lage geneesmiddelenconsumptie maken de lage prijzen Nederland tot een relatief oninteressant afzetgebied voor geneesmiddelfabrikanten. De lage prijzen zijn het gevolg van de instrumenten die de overheid en verzekeraars inzetten om de farmaceutische zorg betaalbaar te houden. Het inkoopbeleid van verzekeraars (o.a. het preferentiebeleid) is een voorbeeld van een prijsdrukkend instrument.
Geneesmiddelentekorten zijn niet alleen een Nederlands probleem. Echter, door de lage prijzen staat Nederland wel vaak achteraan in de rij zodra de productie van een geneesmiddel weer op gang komt. Daarnaast worden er jaarlijks tientallen geneesmiddelen met een (te) lage opbrengst van de markt gehaald.
Het zogenaamde ‘domino-effect’ ligt ook op de loer. Doordat sommige geneesmiddelen een groot marktaandeel hebben (bijvoorbeeld door het preferentiebeleid van verzekeraars), kunnen geneesmiddelen met een klein marktaandeel een eventueel tekort niet opvangen. Zo leidt een tekort vervolgens weer tot nieuwe tekorten.