moederkruid

Introductie

Moederkruid is een kruidenmiddel.

Het wordt gebruikt om migraine te voorkomen. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat moederkruid werkt bij het voorkomen van migraine.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

  • Moederkruid is een kruidenmiddel.
  • Bij het voorkomen van migraine. Hoe het precies werkt is niet bekend.
  • Worden uw klachten erger of heeft u er langer dan 2 maanden last van? Raadpleeg dan uw arts.
  • Bijwerkingen: maagdarmklachten, zoals brandend maagzuur, diarree, verstopping, winderigheid, misselijk zijn en braken.
  • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
  • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby.


Werking

Migraine

Migraine is hoofdpijn die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt meestal plotseling. De pijn kan stekend of bonzend zijn en zit meestal aan één kant van uw hoofd. Ook heeft u vaak last van misselijk zijn en braken en bent u overgevoelig voor licht en geluid.

Sommige mensen zien een halfuur tot een uur voor de aanval schitteringen, flitsen of golvende beelden. Dit zijn auraverschijnselen. Soms gaat dit samen met tintelingen of een doof gevoel aan één kant van het gezicht of lichaam.

Andere mensen voelen de migraineaanval een paar uur tot een dag vóór de aanval aankomen. Bijvoorbeeld door stemmingsveranderingen, u bent opgewekt of juist somber, heel actief of juist sloom. U gaapt vaker of u heeft zin in lekker eten.

Een migraineaanval duurt meestal een dag, maar kan ook 4 uur tot 3 dagen duren. Hoe vaak iemand een aanval heeft verschilt per persoon. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan een familiekwaal zijn.

Moederkruid kan worden gebruikt om migraine te voorkomen. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat moederkruid werkt bij het voorkomen van migraine.
 

Lees meer over migraine . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten zoals brandend maagzuur, diarree, verstopping, winderigheid, misselijk zijn en braken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
Neem de capsule zonder te kauwen in met een glas water.

Wanneer?
Neem dit middel bij voorkeur elke dag op hetzelfde tijdstip. Dan vergeet u minder snel een capsule.

Hoe lang?
Worden uw klachten erger of heeft u er langer dan 2 maanden last van? Raadpleeg dan uw arts.


Vergeten

Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit kruidenmiddel beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit kruidenmiddel beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit kruidenmiddel stoppen.


Handelsinformatie

Moederkruid is sinds 2020 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Lucovitaal Tanacetum parthenium in capsules.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.