Wat doet een Leefstijlapotheker?
Net als alle apothekers zorgen Leefstijlapothekers ervoor dat cliënten het juiste geneesmiddel krijgen, in de juiste dosering, op de juiste wijze en op het juiste ogenblik. Goede advisering, monitoring en medicatiebewaking verminderen de ziektelast en voorkomen onnodige bijwerkingen en overbodig medicijngebruik. Apothekers staan bovendien voor het gebruik van zo min mogelijk medicijnen en daarentegen voor een zo effectief mogelijk gebruik.
Leefstijlapothekers zijn veelal openbaar apothekers met leefstijl als specialisatie. Zij richten zich op de gezondheid van de cliënt, waarbij er naast aandacht voor het medicijn ook ruime aandacht is voor een gezonde(re) leefstijl en leefomgeving. De Leefstijlapotheker wil bewustwording creëren over welke leefstijlfactoren cliënten zélf in de hand hebben om te zorgen voor een gezonder leven. Dit doen ze bij cliënten die nog geen medicijnen gebruiken of voor zelfzorg komen, maar vooral bij degenen die (chronisch) medicijnen gebruiken.
Waarom is de Leefstijlapotheker een goede keuze?
De kennis van de Leefstijlapotheker is wetenschappelijk onderbouwd en daarom veilig en betrouwbaar. Apothekers hebben een unieke combinatie van kennis over het geneesmiddel, kennis van het menselijk lichaam en van het menselijk gedrag. Leefstijlapothekers kijken breder, ook naar wat slaap, stress, beweging, roken, alcohol en voeding met het lichaam doen. De cliënt bekijkt samen met de Leefstijlapotheker met welke leefstijlfactoren hij of zij aan de slag wil en kan.
Leefstijlapothekers zijn, net als openbaar apothekers, toegankelijke en bekende zorgverleners in de wijk. Bezoekers hoeven geen afspraak te maken en kunnen altijd langskomen. Dat maakt de positie van de apotheker bijzonder. Ze zijn gemakkelijk en snel te bereiken bij vragen over ziekte of gezondheid.
Leefstijlapothekers hebben bovendien een belangrijke functie in het signaleren van problemen. Hierdoor bezetten zij een plek met een goede doorverwijsfunctie. Als een spin in het web weten ze wat er dichtbij aan (zorg)aanbod is in het medische en sociale domein. Bovendien hebben ze de competenties om met de cliënt in gesprek te gaan om samen te bepalen wat iemand nodig heeft.
Wilt u een medicatiebeoordeling laten uitvoeren waarbij er ook gekeken wordt naar leefstijl, dan kunt u een afspraak maken met mw. T. Brink-van der Wal of mw. G. van der Veen. Ook zonder medicatiegebruik is het mogelijk om een leefstijlgesprek te voeren in de vorm van een farmaceutisch consult. In veel gevallen zijn dergelijke gesprekken verzekerd via uw basisverzekering.
Jouw apothekers