Introductie
Mupirocine is een antibioticum, het doodt bepaalde bacteriën.
Artsen schrijven het voor bij huidinfecties, zoals krentenbaard, ontstoken eczeem. Het wordt ook gebruikt om neusinfecties met een stafylokok-bacterie uit te roeien, als deze krentenbaard of steenpuisten veroorzaken.
Highlight
- Mupirocine doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
- Bij infecties van neus en huid (krentenbaard en ontstoken eczeem) en om zulke infecties te voorkomen.
- Huidzalf: smeer dun op uw huid. U kunt last krijgen van irritatie, jeuk en een branderig gevoel op de huid. Dit gaat vanzelf over.
- Neuszalf: smeer met uw pink een beetje neuszalf in uw beide neusgaten. Knijp de neusvleugels dicht en masseer zacht om de zalf in uw neus te verspreiden. U kunt van de zalf gaan niezen en een prikkend gevoel krijgen. Dit gaat vanzelf over.
- Dit medicijn werkt het beste als u het verspreid over de dag smeert, bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds.
- Zorg dat de zalf niet in uw ogen of mond komt. Dat geeft veel irritatie. Gebeurt dit toch? Spoel dan direct grondig met water.
- Gebruik dit medicijn zolang als uw arts voorschrijft. Gebruik de zalf niet langer dan 10 dagen achter elkaar. Worden uw klachten erger? Neem dan weer contact op met uw arts.
- Raak de plekken zo weinig mogelijk aan. Zo voorkomt u dat u anderen besmet met de bacterie.
- U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
- U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.
Werking
Huidinfectie
Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en bij wonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken..
Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid.
In ernstige gevallen ontstaat koorts en voelt men zich ziek.
Behandeling
Bij een huidinfectie zonder koorts is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de aangedane huid goed schoon te maken met wateren zeep.
Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.
Artsen schrijven antibiotica voor als de huidinfectie niet vanzelf overgaat of als de klachten ernstig zijn.
Bij een huidinfectie in diepere huidlagen, is meestal een antibioticum nodig dat u via de mond inneemt.
Bij huidinfecties aan de oppervlakte kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Bijvoorbeeld bij krentenbaard, ontstoken eczeem, steenpuisten, geïnfecteerde wondjes, zweren en ontstoken haarzakjes.
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als dat niet mogelijk is, kan de arts mupirocine-zalf voor schrijven.
Werking
Mupirocine doodt bacteriën, vooral stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.
Diepe huidinfecties (cellulitis) voorkomen
Heeft u vaak cellulitis (een huidinfectie diep in de huid) of komt deze steeds terug? Uw arts kan bepalen of de bacterie die de infectie veroorzaakt afkomstig is uit uw neus.
In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een mupirocine-neuszalf te bestrijden door een aantal dagen de zalf in uw neus te smeren. Zo zal die bacterie uit uw neus verdwijnen. U heeft dan minder kans dat bacteriën uit uw neus nieuwe huidinfecties veroorzaken.
Krentenbaard
Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Het wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk.
Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien u veel plekken heeft kan het ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.
Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als dat niet mogelijk is, kan de arts mupirocine-zalf voor voorschrijven.
Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven.
Werking
Mupirocine doodt bacteriën, vooral stafylokokken. Dit zijn de bacteriën die krentenbaard veroorzaken.
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.
Krentenbaard voorkomen
Heeft u vaak krentenbaard of komt het steeds terug? Uw arts kan bepalen of de bacterie die de infectie veroorzaakt afkomstig is uit uw neus.
In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een mupirocine-neuszalf te bestrijden door een aantal dagen de zalf in uw neus te smeren. Zo zal die bacterie uit uw neus verdwijnen. U heeft dan minder kans dat bacteriën uit uw neus nieuwe huidinfecties veroorzaken.
Ontstoken eczeem
Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak droog, rood en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt. Een huidinfectie met bacteriën kan dan gemakkelijk ontstaan.
De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.
Behandeling
Meestal gebruikt u voor het eczeem al een zalf of crème met bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Dit herstelt de huid waardoor de besmetting vaak vanzelf over gaat.
Helpt dit niet, dan kan uw arts een antibioticum-zalf voorschrijven. Het corticosteroïd moet u tijdens die behandeling ook blijven gebruiken.
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Als dat niet mogelijk is, kan de arts mupirocine-zalf voor voorschrijven.
Als de infectie te uitgebreid is zal uw arts u capsules of tabletten met een antibioticum voorschrijven. Deze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum.
Werking
Mupirocine doodt bacteriën, met name stafylokokken en streptokokken. Dit zijn bacteriën die vooral op huid en slijmvliezen voorkomen.
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen.
Neusinfecties
Mupirocine neuszalf wordt toegepast bij mensen die ziekteverwekkende stafylokok-bacteriën in hun neus hebben (neusdragers). De bacterie veroorzaakt in de neus zelf meestal geen klachten, maar kan wel ontstekingen veroorzaken van uw huid. En u kunt er anderen mee besmetten. Dit is vooral een probleem bij mensen die in een ziekenhuis of zorginstelling werken en dus met verzwakte patiënten te maken hebben.
Behandeling
Een neuszalf met een antibioticum wordt gebruikt bij mensen die neusdrager zijn en:
- in de gezondheidszorg werken, waar zij anderen kunnen besmetten;
- huisgenoot zijn van iemand die gevoelig is voor de infectie of in de gezondheidszorg werkt;
- een huidinfectie hebben met deze bacterie die maar niet overgaat of steeds terugkomt.;
- dialyse ondergaan of geopereerd gaan worden, waardoor zij meer kans hebben zichzelf te besmetten;
Werking
Mupirocine doodt bacteriën, met name stafylokokken-bacteriën. Deze bacteriën komen vooral voor op huid en slijmvliezen, zoals in de neus.
Steenpuist
Verschijnselen
Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje ontstoken raakt met een bacterie. Het pus in het haarzakje hoopt zich op en zorgt voor een pijnlijke puist.
Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus.
Meestal breekt de steenpuist binnen een week open. Dan komt de pus er vanzelf uit en kan de huid genezen.
Behandeling
Ga met een steenpuist in het gezicht altijd naar uw arts.
Laat een steenpuist met rust. Raak hem niet aan. Een zalf met een antibioticum heeft meestal geen zin-omdat de infectie te diep in de huid zit.
Desinfecteer een (doorgebroken) steenpuist en de huid er omheen met povidonjodium. U voorkomt zo dat de bacterie zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan.
Als de steenpuist niet overgaat of in het gezicht zit, zal de arts meestal een antibioticum om in te nemen voorschrijven.
Steenpuisten voorkomen
Heeft u vaak een steenpuist of komt hij steeds terug? Uw arts kan bepalen of de bacterie die de steenpuist veroorzaakt afkomstig is uit uw neus.
In dat geval kan uw arts adviseren deze bacterie met een mupirocine-neuszalf te bestrijden door een aantal dagen de zalf in uw neus te smeren. Zo zal die bacterie uit uw neus verdwijnen. U heeft dan minder kans dat bacteriën uit uw neus nieuwe steenpuisten op uw huid veroorzaken.
Bijwerkingen
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
Brandend gevoel op de huid.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
Irritatie, jeuk en roodheid van de huid, vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen.
Bij de neuszalf kan dit ook niezen of prikkend gevoel veroorzaken. Dit gaat vanzelf over.
Droge huid
Overgevoeligheid voor mupirocine. U merkt dit aan galbulten of een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.
Waarschuw dan uw arts.
In zeldzame gevallen ontstaat zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ook kunt u duizelig raken en flauwvallen, of huiduitslag over uw hele lichaam krijgen. Als deze verschijnselen ontstaan moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
Blijkt u overgevoelig, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor mupirocine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.
Hoe?
- Raak de plekken zo min mogelijk aan.
- Was voor en na de behandeling uw handen
- Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen eventueel voorzichtig schoon.
- Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje baby-olie of met een oplossing van één theelepel keukenzout op één glas water, die u steeds vers maakt.
- Gewone zalf: breng de zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband of gaas.
- Neuszalf: breng met de pink in elk neusgat een kleine hoeveelheid zalf aan. Knijp vervolgens de neusvleugels dicht en masseer zacht om de zalf verder te verspreiden.
- Laat het medicijn niet in ogen of mond komen. Dit veroorzaakt irritatie. Komt het toch in de ogen of mond? Spoel de ogen en mond direct grondig uit met water.
- Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de aandoening zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
- krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels.
- maak gebruik van een eigen handdoek en verschoon deze dagelijks.
Wanneer?
Verdeel de behandelingen over de dag. Dan heeft het medicijn een constant effect.
Hoelang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit medicijn moet gebruiken.
- Gewone zalf: de kuur duurt meestal 6 tot 10 dagen.
- Neuszalf: de kuur om stafylokok-bacteriën in de neus uit te roeien duurt meestal 5 tot 7 dagen.
Gebruik de zalf niet langer dan 10 dagen achter elkaar.
Neem contact op met uw arts als de zalf geen effect heeft of als de aandoening zich uitbreidt.
Vergeten
Smeer dit middel dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.
Verboden
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.
Wisselwerking
Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.
Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt via de huid nauwelijks in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind en in de moedermelk komen.
Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.
Stoppen
Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.
Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.
Handelsinformatie
Ja, u heeft een recept nodig.
Mupirocine is sinds 1985 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in gewone zalf en in neuszalf onder de merknaam Bactroban en als het merkloze Mupirocine.
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.